Dezvoltare instituţională pentru competenţe transversale în TUIASI

TechGO 2

Obiective

Obiectivul O1

Analiza inserției absolvenților de la ciclul de licenţă, master şi doctorat pe piața muncii și a abandonului şcolar al studenţilor. Demararea creării bazei de date ALUMNI, cu începere scrutinizare studii doctorale, pentru urmărirea parcursului profesional al absolvenţilor.

Obiectivul O2

Analiza planurilor de învățământ și a competențelor transversale conform ESCO obținute de absolvenții TUIASI şi corelarea cu cerințele mediului socio-economic.

Obiectivul O3

Corelarea temelor de cercetare de la studiile de master şi doctorat cu cerinţele mediului economic. Referinţă ResearchComp şi corelarea cu ESCO.

Obiectivul O4

Consolidarea parteneriatelor cu agenţii economici din regiune şi stimularea transferului tehnologic TUIASI – mediul industrial. Înfiinţarea unui centru local de management al talentelor (CMT-TUIASI).

Activități

Activitatea A1.1

Actualizarea datelor privind gradul de inserţie profesională, abandonul, parcursul profesional (O1).

Activitatea A1.2

Înfiinţare şi dezvoltare comunitate ALUMNI (O1).

Activitatea A2.1

Organizare workshop/ masă rotundă cu agenţii economici din regiune pentru continuarea mapării competenţelor transversale necesare absolvenţilor (O2).

Activitatea A2.2

Activităţi tip follow-up al rezultatelor din 2022 şi stabilirea unui plan de măsuri la nivelul fiecărei structuri (O2).

Activitatea A2.3

Stabilirea unui sistem de recunoaştere a competenţelor transversale dobândite în cadrul studiilor universitare (O2).

Activitatea A3.1

Designul cadrului optim de cooperare bilaterală în domeniul cercetării (O3).

Activitatea A3.2

Organizarea unui workshop de conştientizare a ResearchComp (O3).

Activitatea A4.1

Continuarea dezvoltării platformei de training online intitulate “Absolvent de studii universitare. Încotro?” (O4).

Activitatea A4.2

Continuarea stimulării transferului tehnologic TUIASI – mediul industrial prin susținerea finalizării lucrărilor de licenţă / dizertaţie cu caracter aplicativ direct / realizate în parteneriat cu agenţii economici (O4).

Activitatea A4.3

Înfiinţarea CMT-TUIASI (O4).

Noutăți

Platforma de training online “Absolvent de studii universitare. Încotro?”

Platforma de training a fost actualizată în platforma educaţională TUIASI prin introducerea a două noi traininguri.

Dezvoltarea acesteia, prin propunerea de faţă, va debuta cu organizarea unor webinare online, susţinute de către invitaţi din mediul industrial, luând în considerare tematici de formare continuă cum ar fi:

  • Dezvoltare competenţe tip “soft skills” (aptitudini de relaţionare: comunicare (să știi să asculți, să negociezi, să prezinți ceva, să vorbești în public, să știi cum să pui ceva în scris, să fii persuasiv), gândire critică (adaptabilitate, dorință de a învăța, creativitate, toleranță), capacitatea de a conduce (medierea conflictelor, luarea deciziilor, motivație), atitudine pozitivă (încredere, cooperare, sinceritate, răbdare, respect), lucrul în echipă, etica muncii (dedicare, independență, organizare)).
  • Cum mă pregătesc pentru interviu?
  • Cum scriu un CV şi o scrisoare de intenţie?
  • Pentru mai multe detalii, apăsați aici.

Înfiinţare şi dezvoltare comunitate ALUMNI (O1)

Absolvenții studiilor universitare de doctorat ai Universității Tehnice “Gheorghe Asachi” din Iași reprezintă mult mai mult decât niște foști studenți. Pentru noi, ei sunt ambasadorii Universității în țară și peste hotare, sunt o componentă foarte importantă pentru mediul academic ieșean, sunt oameni pe care Universitatea îi apreciază și îi respectă datorită potențialului și calităților de care dau dovadă.

Comunitatea Alumni – Studii Doctorale își propune să dezvolte și să consolideze comunitatea puternică a absolvenților, să îi îndemne să-și perfecționeze permanent competențele și, la rândul ei, să beneficieze de experiența lor în atingerea obiectivelor sale.

Detalii la:

https://doctorat.tuiasi.ro/alumni/

https://cmt.tuiasi.ro/alumni/

"Absolvent de studii universitare. Încotro?” – Training în soft skills 2023

Evenimentul online a fost organizat în cadrul proiectului CNFIS-FDI-2023-F-0016: Dezvoltare instituţională pentru competenţe transversale în TUIASI (TechGO2) și își propune continuarea demersului început în anul 2020 privind instruirea studenților de la TUIASI în competențe transversale. Seminariile sunt deja vizibile în cadrul platformei de training în limba română (edu.tuiasi.ro).

Înfiinţarea CMT-TUIASI

Misiunea Centrului de Management al Talentelor CMT-TUIASI constă în creşterea angajabilităţii studenţilor doctoranzi şi a cercetătorilor postdoctorali prin formarea de competenţe transferabile într-un context relevant în raport cu nevoile industriei şi sectorului public. CMT-TUIASI va identifica şi monitoriza abilitățile, necesităţile şi va implementa servicii de conştientizare şi formare a competenţelor adaptate fiecărui beneficiar.

Activitatea CMT – TUIASI se adresează studenților doctoranzi și cercetătorilor postdoctorali din cadrul Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iași, inclusiv studenților veniți la studii prin programe de mobilități, în cadrul studiilor doctorale.

Regulament de organizare şi funcţionare: https://doctorat.tuiasi.ro/wp-content/uploads/2023/07/REG.42-Regulament-Centrul-de-manag-talente-E1R0.pdf

Detalii la:

https://cmt.tuiasi.ro

Competențe Transversale Solicitate De Angajatori

Chestionarele și maparea EURES realizate în cadrul proiectelor TechGo și TechGo2 au vizat atât identificarea celor mai solicitate competențe transversale din mediul economic, cât și conștientizarea funcționării și utilității unor clasificări standardizate de competențe transversale pentru creșterea mobilității pieței muncii.

  • Au fost urmărite atât nivelul competențelor și aptitudinilor largi (T1 –T6), cât și nivelul ierarhic secundar, al competențelor și aptitudinilor mai restrânse (T1.1 –T6.6), pentru corelarea temelor de cercetare de la studiile de master și doctorat cu cerințele mediului economic.
  • Rezultatele obținute contribuie la actualizarea strategiei de inserție a absolvenților pe piața muncii, corelat cu creșterea transferului tehnologic dinspre TUIASI către mediul industrial, precum și la consolidarea relației de colaborare cu angajatorii români și dezvoltarea resursei umane prin crearea de noi competențe.
  • Analiza feedback-ului venit din partea sectorului economic va sta la baza operaționalizării zonei ALUMNI –TUIASI și a Centrului de Management al Talentelor –CMT-TUIASI.

Pentru mai multe detalii, apăsați aici.

Drumul de la CV la angajare! - Învățăturile unui specialist RU către candidatul său ideal (Antibiotice S.A.) - 2 noiembrie 2023, ora 17.00

Mihaela Georgiana Ceucă - Specialist Resurse Umane ANTIBIOTICE SA

Pentru mai multe detalii, apăsați aici.

Workshop de conștientizare a importanței ResearchComp și ESCO: 27 octombrie 2023, Amfiteatul T3

Evenimentul a avut drept scop creșterea interesului studenților pentru activitățile de cercetare prin definirea competențelor transversale necesare în cercetare conform grilei europene ResearchComp (https://research-and-innovation.ec.europa.eu/jobs-research/researchcomp-european-competence-framework-researchers_en), precum și îndreptarea atenției angajatorilor către potențialul absolvenților Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iași.

Workshop Workshop

În cadrul acestei manifestări, a fost lansat Centrul de Management al Talentelor CMT-TUIASI (https://cmt.tuiasi.ro/), în vederea sprijinirii și educării talentelor din rândul studenților Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iași.

Workshop Workshop

La eveniment au fost invitați studenți doctoranzi, conducători de doctorat, Alumni și reprezentanți ai mediului industrial.

Workshop Workshop

Pentru mai multe detalii, apăsați aici.

Cum te pregăteşti pentru interviul de angajare? (Arcadis) - 26 octombrie 2023, ora 17.00

Teodora Cornea - Director pentru linia de afaceri Mediu, ARCADIS

Pentru mai multe detalii, apăsați aici.

Festivitate premiere TechGo2: Proiecte de sprijinire a finalizării lucrărilor de licenţă şi dizertaţie din cadrul TUIASI - 23 iunie 2023

TUIASI a implementat un sistem de susținere a activităților privind Corelarea ofertei educaţionale cu cererea pieţei muncii, consilierea și orientarea în carieră. Suma alocată competiției este de 27489 lei.

Competiția TechGo2 a fost organizată la nivelul fiecărei facultăți, fiind coordonată de consilierul de orientare în carieră, căruia îi mulțumim pentru implicarea extraordinar de activă într-o acțiune deloc ușoară. Lucrările au fost evaluate atent, de către comisii fixate la nivelul fiecărei facultăți.

Pentru mai multe detalii, apăsați aici.

Rezultate și imagini eveniment aici.

Workshop realizat cu reprezentați ai mediului de afaceri: 9 iunie 2023, Centrul Remedium

Evenimentul a constat într-o masă rotundă la care invitați din mediul de afaceri au participat alături de reprezentanți ai conducerii Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iași, ai Centrului de consiliere, ai facultăților și ai Școlii Doctorale, pentru a identifica principalele cerințe ale angajatorilor din mediul public și privat privind competențele transversale necesare absolvenților și procesul de angajabilitate al acestora.

Workshop Workshop

Workshop Workshop

În premieră, s-a discutat despre percepția angajatorilor privind definirea competențelor transversale conform ESCO (https://esco.ec.europa.eu/ro) și despre oportunitatea implementării unui sistem de recunoaștere de tip open badge/ certificate.

Workshop Workshop

Pentru mai multe detalii, apăsați aici.

Alte proiecte FDI

Contactați-ne